Waarom een doula?

 

Je kunt voor een doula kiezen, als je tegen de bevalling opziet, als je geen partner hebt / of als hij/zij er niet bij kan zijn, vanwege een eerdere traumatische bevalling, of omdat je het gewoon fijn vindt dat iemand met kennis je op een niet medische manier ondersteund tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna.

Tijdens de zwangerschap leren wij elkaar kennen, omdat we elkaar meerdere keren zien voor de bevalling. Samen bespreken we jouw (jullie wensen) en gaan we je voorbereiden op de bevalling. Hierdoor weet je wat je kan verwachten. De gehele bevalling blijf ik bij jullie, en ik ga pas weg als de baby is geboren.

 

Het “doula-effect”

Onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van een doula gedurende het geboorteproces aantoonbaar positieve uitkomsten heeft, zowel voor de moeder/ouders als de baby. Ze noemen dat ook wel het “doula-effect”.

Het doula-effect is ontdekt door twee onderzoekers Dr. Marshall Klaus en Dr John Kennell.

Hieronder een opsomming van de belangrijkste uitkomsten van hun onderzoek:

  • 50% minder keizersneden
  • 25% kortere duur van de bevalling
  • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
  • 40% minder gebruik pitocin/oxytocine (inleiden)
  • 30% minder verzoek om pijnbestrijding
  • 40% minder vacuüm/tangverlossing

Je kunt dus zeggen; de bevalling duurt korter, minder gebruik van pijnbestrijding en meer tevredenheid met de bevalling.

Je moet jezelf dus niet afvragen waarom een doula, maar of jij jezelf een doula gunt!

Het is een investering in jezelf en de baby, die jullie meer dan waard zijn.

Wil je meer over mij weten ga dan naar DoulaChantal, of vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen vul dan mijn Contactformulier in.